Košarica prazna

V nakupovalni košarici ni artiklov.

Znesek: 0,00 €

Pogoji poslovanja

POGOJI POSLOVANJA

Pred uporabo naše spletne trgovine pazljivo preberite spodaj navedene splošne pogoje poslovanja. V kolikor boste nadaljevali z naročilom izdelka v spletni trgovini herbium.eu pomeni, da ste seznanjeni in se strinjate s celotnimi splošnimi pogoji poslovanja.

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine herbium.eu

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine herbium.eu (v nadaljevanju tudi "spletna trgovina") so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (v nadaljevanju: »ZVPot-1«), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (v nadaljevanju: »ZVOP-2«), Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) ter drugo relevantno področno zakonodajo.

Ponudnik storitev e-poslovanja in upravljalec spletne trgovine je podjetje:
Firma: ADITUM, trgovsko, proizvodno in storitveno podjetje, d.o.o.
Skrajšana firma: ADITUM d.o.o.
Poslovni naslov: Puštal 132, 4220 Škofja Loka
Elektronski naslov: info@aditum.net
Kontaktni telefon: +386(0)70751331
Matična številka: 6517021000
Davčna številka: 35755628
Identifikacijska številka za DDV: SI35755628
Sklep o vpisu ustanovitve subjekta: SRG 2013/54201 (Okrožno sodišče v Kranju).

1. Splošni pogoji poslovanja

1.1. Splošna pravila poslovanja družbe ADITUM, trgovsko, proizvodno in storitveno podjetje, d.o.o. (v nadaljevanju tudi: "Družba", "upravljalec" in "prodajalec") so sestavni del vseh pogodb med upravljalcem kot ponudnikom in kupci izdelkov (v nadaljevanju tudi: "stranka", "kupec", "potrošnik" in "uporabnik") v zvezi z nakupom izdelka preko spletne trgovine Družbe.

1.2 Določila splošnih pogojev se uporabljajo tudi za vse ponudbe, predračune, predpogodbe, pravno-poslovne izjave in druge storitve, ki izhajajo iz poslovanja med Družbo in stranko.

1.3. Opredelitev pojmov:
Stranka je fizična ali pravna oseba, ki je v pravno poslovnem razmerju z Družbo, ne glede na njeno pravno ali statusno obliko.
Potrošnik je vsaka stranka, ki je fizična oseba in pridobiva ali uporablja blago ali storitve Družbe za osebne namene oziroma za namene izven svoje poklicne ali pridobitne dejavnosti.
Ponudba je enoten izraz za ponudbo v raznovrstnih oblikah, predračun ali drugo obliko predloga za sklenitev pogodbe, ki ga Družba ponudi stranki.
Pogodba je sporazum v pisni obliki, ki je sklenjen med Družbo in stranko. Za sklenitev pogodbe se šteje tudi ponudba ali predračun, ki ga Družba pošlje stranki in ga stranka sprejme oziroma potrdi. Splošni pogoji so sestavni del vsake pogodbe.
Predmet pogodbe je lahko blago iz prodajnega kataloga spletne trgovine Družbe.
Osebni podatki so podatki, kot so opredeljeni s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

2. Uporaba splošnih pogojev poslovanja

2.1. Splošni pogoji predstavljajo sestavni del pogodb, sklenjenih med stranko in Družbo. S podpisom pogodbe ali z drugačnim vstopom v pogodbeno razmerje stranka v celoti soglaša z vsebino splošnih pogojev in potrjuje, da je v celoti seznanjena z vsebino splošnih pogojev.

2.2. Seznanitev s splošnimi pogoji poslovanja je možna tudi v poslovnih prostorih Družbe.

2.3. Kot podpis pogodbe se šteje trenutek oddaje veljavnega spletnega naročila v spletni trgovini. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za prodajalca kot za kupca.

2.4. Splošni pogoji zavezujejo tako Družbo kot potrošnika.

2.5. V primeru kakršnekoli kršitve teh splošnih pogojev s strani potrošnika si Družba pridržuje pravico uporabiti vsa pravna sredstva za odpravo kršitev.

3. Dostopnost informacij

Upravljalec se zavezuje, da bo uporabniku vselej zagotovil naslednja pojasnila in informacije o:
• identiteti Družbe (ime in sedež podjetja, matična številka, številka registra),
• kontaktnih naslovih, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (elektronski naslov, telefon),
• bistvenih značilnostih blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
• dobavljivosti izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki so v ponudbi na spletni strani naj bi bil dobavljivi v razumljivem roku),
• pogojih dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
• cenah, ki so jasno in nedvoumno določene in prikaz ali že vsebujejo davke (DDV) in stroške dostave,
• načinu plačila in dostave,
• časovni veljavnosti ponudbe,
• roku, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in koliko stane kupca vračilo izdelka,
• postopku ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

4. Varstvo osebnih podatkov

4.1. Družba obdeluje osebne podatke obiskovalcev spletne strani https://www.herbium.eu z uporabo piškotkov, pri čemer pridobiva podatke uporabnikov, registriranih uporabnikov in kupcev spletne trgovine.

4.2. Vrste osebnih podatkov, namene njihove obdelave ter zakonske podlage za obdelavo ureja samostojni dokument Politika zasebnosti. Stranke se lahko seznanijo s Politiko zasebnosti na spletni strani Družbe TUKAJ.

5. Cene

5.1. Cene so navedene v EUR in vsebujejo davek na dodano vrednost (DDV).

5.2. Cene ne vključujejo stroškov, povezanih z dostavo izdelkov.

5.3. Cene veljajo za spletne nakupe v spletni trgovini herbium.eu.

5.4. Vse cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti ter se lahko kadarkoli spreminjajo brez posebnega predhodnega obvestila.

5.5. V primeru znižanja cene blaga upravljalec označi prejšnjo ceno in znižano ceno, pri čemer se za prejšnjo ceno šteje najnižja redna cena blaga, ki jo je prodajalec uporabil v zadnjih 30 dneh pred uporabo znižane cene.

5.6. V primeru, da je podatek o ceni napačen ali se med obdelavo naročila (to je od trenutka oddaje naročila do potrditve naročila), cene spremenijo bo prodajalec:
• kupca obvestil o novih cenah, kupec ima v takšnem primeru možnost svoje naročilo spremeniti ali ga deloma ali v celoti preklicati ali pa potrditi naročilo po novih cenah, vse brez dodatnih stroškov,
• kupcu omogočil odstop od pogodbe.

5.7. Upravljalec zagotavlja, da cene niso prilagojene na podlagi avtomatiziranega odločanja in profiliranja vedenja potrošnika (na podlagi avtomatizirane ocene kupne moči potrošnika).

6. Načini plačila

6.1. Upravljalec omogoča naslednje načine plačila:
• plačilo po predračunu (ponudbi). Z nakazilom na TRR račun Družbe, po predračunu (ponudbi), ki ga kupec prejme na (pri oddaji naročila posredovan) elektronski naslov,
• plačilo po povzetju. Pri plačilu po povzetju se dostavni službi plača v gotovini oziroma s plačilno ali kreditno kartico (če to dostavna služba omogoča). Upoštevati je potrebno, da dostavna služba za storitev PLAČILO PO POVZETJU lahko zaračuna PROVIZIJO, ki ni obračunana na računu. Znesek provizije je lahko odvisen od zneska odkupnine.

6.2. V primeru plačila po predračunu (ponudbi), mora kupec plačilo opraviti v roku 7 dni od dneva izvedbe naročila, sicer se naročilo lahko prekliče.

7. Postopek naročanja oziroma nakupa

Uporabnik lahko v spletni trgovini prebrska spletni katalog izdelkov in si podrobneje ogleda izdelke. Pri tem lahko uporablja različne filtre za čim hitrejšo najdbo željenih izdelkov. Filtri so v glavnem meniju in nato še na levi strani. Prav tako si uporabnik lahko pomaga z iskalnikom ključnih besed, ki se nahaja zgoraj na sredini.
Ko uporabnik najde izdelek, ki ga želi naročiti klikne ikono "Košarica" ob izdelku. Izdelek je bil s klikom dodan v KOŠARICO.
Uporabnik se nato lahko odloči, da s klikom na "Nadaljujte z naročilom" nadaljuje z ogledi izdelkov ali pa s klikom na "Košarica" v KOŠARICI pregleda do tedaj izbrane izdelke.
Zgoraj desno v "Moja košarica" ali pa skrajno desno v "Košarica" v glavnem meniju, lahko uporabnik spremlja, katere in koliko izdelkov ima trenutno v njej.

Ko uporabnik zaključi ogled spletne trgovine in želi zaključiti nakup, so koraki procesa nakupa naslednji:

7.1. KOŠARICA:
7.1.1. tukaj lahko uporabnik poljubno spreminja količine izbranih izdelkov. Izbrane izdelke lahko tudi izloči iz KOŠARICE s klikom na X (skrajno desno v vrstici ob izdelku). Za ponovni izračun skupnega zneska je potem potrebno klikniti na "Posodobi košarico".
7.1.2. uporabnik lahko, v kolikor ne bi želel nadaljevati z nakupom, izprazni celotno KOŠARICO s klikom na "Izprazni košarico".
7.1.3. uporabnik lahko tudi nadaljuje z nakupom tako, da klikne na "Nadaljujte z nakupi" ali pa na katerikoli zavihek na glavnem meniju.
7.1.4. če ima uporabnik na voljo veljavno KODO ZA POPUST, jo mora pred zaključkom nakupa vpisati v za to določeno polje in klikniti na "Uporabi kupon". To lahko stori le kot registriran uporabnik.
7.1.5. nato uporabnik nadaljuje z postopkom s klikom na "Zaključi nakup".

7.2. BLAGAJNA:
7.2.1. PRIJAVA KUPCA: uporabnik lahko izbira med tem, da bo naročilo izvedel kot gost oziroma, da se prijavi kot kupec (registrira, če še ni) in naročilo izvede prijavljen kot registrirani uporabnik.
7.2.2. PODATKI RAČUNA:
7.2.2.1. uporabnik Izbere potrebne podatke za račun iz seznama ali pa vnese nove podatke za račun. V kolikor nakupuje kot gost mora izpolniti vsa obvezna polja označena z zvezdico.
7.2.2.2. izbere ali bo dostava izdelkov na enak naslov, kot je naslov za račun ali pa izbere dostavo na drug naslov.

7.3. NASLOV ZA DOSTAVO: zavihek se odpre le v primeru, da je uporabnik pri "Podatki računa" izbral dostavo na drug naslov. Podatke za dostavo lahko izbere iz seznama ali pa vnese nove podatke za dostavo.

7.4. NAČIN DOSTAVE: v kolikor se dostava obračuna, se v tem zavihku prikaže znesek dostave.

7.5. NAČIN PLAČILA: s klikom na krogec pred eno izmed možnosti plačila oziroma na samo možnost plačila, določi uporabnik način plačila. Možnosti so:
7.5.1. Plačilo po predračunu/ponudbi (vsi potrebni podatki se uporabniku že izpišejo ob kliku na to možnost. Podatki so tudi na samem predračunu/ponudbi, ki ga uporabnik dobi ob zaključku nakupa).
7.5.2. Plačilo po povzetju.

7.6. PREGLED NAROČILA: uporabnik tukaj še enkrat preveri celotno vsebino naročila, preveri cene in količine naročenih izdelkov ter znesek za plačilo. Na desni strani pa lahko preveri tudi postopek naročila (podatke na računu, naslov dostave, način dostave in način plačila). Uporabnik ima v primeru, da želi pred zaključkom naročila karkoli spremeniti oziroma popraviti, naslednje možnosti:
7.6.1. narediti spremembo v katerem koli koraku "Postopka naročila" (na desni strani ekrana) s klikom na "Spremeni".
7.6.2. dopolniti košarico s klikom na "Dopolnite v košarici" (spodaj levo na ekranu). Uporabnik se vrne na korak 1 (Košarica).
7.6.3. uporabnik se lahko vrne na nakupovanje s klikom na katerokoli zavihek v glavnem meniju spletne trgovine in nadaljuje nakup.
Ko uporabnik vse še enkrat preveri in je vse v redu, s klikom na "Zaključi naročilo" odda naročilo.

7.7. VAŠE NAROČILO JE BILO SPREJETO: Nakup je potrjen, Izpiše se uporabnikova številka naročila. Uporabnik lahko tudi natisne naročilo, vse informacije o naročilu prejme na vpisan elektronski naslov.

Tehnična sredstva za prepoznavanje in popravo napak pred oddajo naročila
Pred zaključkom in oddajo naročila je uporabniku omogočeno, da:
• vidi in pregleda, katere izdelke je izbral in dodal v košarico
• vidi in pregleda ceno posameznega izdelka, količino in znesek za posamezni izdelek
• vidi in pregleda količino in skupni znesek ter stroške dostave (če je dostava obračunana)
• spreminja količino izbranih izdelkov
• odstrani izbrane izdelke iz košarice
• nadaljuje z nakupom
• spreminja način plačila

8. Znižane cene (popusti)

8.1. Znižane cene (popusti) v spletni trgovini so posebej označene in veljajo za čas objave v spletni trgovini.

8.2. Popusti se obračunajo le na ceno izdelka, ne za stroške dostave.

8.3. Popusti se obračunajo avtomatično v postopku oddaje naročila.

9. Promocijske kode

9.1. Promocijske kode Družbe omogočajo uporabniku ugodnosti pri nakupovanju v okviru spletne trgovine.

9.2. Uporabljivost promocijske kode je časovno omejena in določena za vsako promocijsko kodo posebej.

9.3. Uporabnik lahko promocijsko kodo navede in potrdi v polju "Koda za popust" v postopku oddaje naročila.

9.4. Ko je koda uspešno potrjena, se vrednost popusta (v primeru, da promocijska koda omogoča popust) avtomatično odšteje od vrednosti izdelka, na katerega se nanaša koda oziroma od vrednosti naročila, če se koda nanaša na celotno naročilo.

9.5. V okviru enega naročila je lahko uporabljena zgolj ena promocijska koda.

10. Dobavni pogoji

10.1. Izdelke, naročene v spletni trgovini, dostavljata Pošta Slovenije in GLS. Družba si pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnila učinkoviteje.

10.2. Za naročila (dostava znotraj Slovenije) v skupnem znesku pod 30,00 EUR znaša strošek dostave 3,66 EUR. V primeru naročila v skupnem znesku nad 30,00 EUR je dostava za kupca brezplačna.

10.3. Izdelki se običajno dostavijo v roku 1 do 3 delovnih dni (vikendi in prazniki so izvzeti) od datuma prejema potrdila o naročilu.

10.4. V primeru, da Družba zaradi logističnih razlogov blaga ne more odpremiti v obljubljenem roku (na primer zaradi povečanega števila naročila v času praznikov, ipd.), kupca o novem dobavnem roku nemudoma obvesti preko posredovanih kontaktnih podatkov. Družba ne prevzema nikakršne (odškodninske, idr.) odgovornosti, ki bi nastala zaradi daljšega dobavnega roka.

10.5. Družba ne odgovarja za nedobavo izdelkov v primeru višje sile v skladu z 153. členom Obligacijskega zakonika.

11. Dostava

11.1. Družba paket odda dostavni službi, skupaj z naslovom, telefonsko številko in elektronskim naslovom (če ga upravljalec ima) kupca.

11.2. Paket se dostavi na naslov, ki je v naročilu naveden kot "naslov za dostavo".

11.3. V primeru, da kupec v času dostave pošiljke ne more prevzeti, mu kurir pusti obvestilo (pisno ali SMS) kje in kdaj lahko prevzame paket.

11.4. V primeru neuspešnega poskusa dostave bo stranki kurir pustil obvestilo (pisno ali SMS sporočilo) o prispeli pošiljki. Na obvestilu so vse potrebne informacije za uspešen prevzem paketa.

11.5. Kupec je dolžan ob prevzemu preveriti in s podpisom potrditi kvaliteto in količino naročenega izdelka.

12. Reklamacija poškodovanih pošiljk

Vsi izdelki so pred dostavo pregledani in zaščiteni ter odposlani nepoškodovani. Izdelke bo prodajalec skrbno zapakiral v embalažo za dostavo tako, da bi do kupca prišli nepoškodovani in v originalni embalaži.

12.1. Tveganje za izgubo ali poškodovanje odposlanega blaga preide s prodajalca na kupca, ko slednji blago fizično prejme ali ko blago fizično prejme tretja oseba, ki ni kurir, in jo v ta namen določi kupec.

12.2. V primeru, da je paket, v katerem je kupec prejel naročene izdelke, poškodovan, v njem manjka vsebina ali kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Družbi.

12.3. Kupec sproži postopek reklamacije tako, da o napakah pisno obvesti Družbo na elektronski naslov prodaja@aditum.net, skupaj s sliko poškodovanega paketa in /ali naročenih izdelkov in kopijo računa ter pripisom številke spletnega naročila (lahko si tudi pomaga s obrazcem za reklamacijo, ki se nahaja TUKAJ). Družba bo skupaj z dostavno službo poskrbela, da bo reklamacija zaključena (rešena) v najkrajšem možnem času.

13. Pravica do odstopa od pogodbe (odstopa od nakupa), vračilo blaga

Obrazec za uveljavitev pravice potrošnika do odstopa od pogodbe (odstopa od nakupa) je uporabniku na voljo TUKAJ.

13.1. Potrošnik ima v skladu z ZVPot-1 pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga Družbi sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.

13.2. Rok iz predhodnega odstavka tega člena prične teči naslednji dan po datumu prevzema blaga. V primeru, da je dostava naročenih izdelkov, zaradi logistični ali drugih razlogov izvedena z več pošiljkami, rok iz predhodnega odstavka tega člena prične teči naslednji dan po datumu prevzema zadnje pošiljke.

13.3. Pravico do odstopa potrošnik uveljavlja tako, da v roku iz predhodnih dveh odstavkov tega člena pisno (lahko tudi z obrazcem za uveljavitev pravice potrošnika do odstopa od pogodbe), z nedvoumno izjavo iz katere jasno izhaja, da odstopa od pogodbe, sporoči na e-naslov upravljalca prodaja@aditum.net.

13.4. V primeru odstopa od pogodbe je potrošnik dolžan naročene izdelke vrniti na naslov Družbe (Aditum d.o.o., Puštal 132, 4220 Škofja Loka). Potrošnik mora vračilo izdelkov opraviti najkasneje v 14 dneh po obvestilu Družbe o odstopu od nakupa.

13.5. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je le-to posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga. Potrošnik mora vrniti izdelek v originalni embalaži. Potrošnik mora izdelek vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je izdelek uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.

13.6. Potrošnik v zvezi z odstopom od pogodbe krije stroške vračila blaga. Družba pošiljk z odkupnino ne sprejema.

13.7. V primeru odstopa od pogodbe Družba nemudoma oziroma najpozneje v 14 dneh po prejemu obvestila o odstopu od pogodbe in prejema vrnjenega blaga oziroma, ko potrošnik predloži dokazila, da je blago poslal nazaj, vrne vsa prejeta plačila.

13.8. Družba vrne prejeta plačila potrošniku z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil potrošnik, razen če se je potrošnik izrecno strinjal z uporabo drugega plačilnega sredstva in če potrošnik zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.

Povzetek določb ZVPot-1 glede pravice do odstopa od pogodbe:
V skladu z določbo 134. člena ZVPot-1 ima potrošnik pri pogodbah, sklenjenih na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov, pravico, da v 14 dneh obvesti podjetje, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Pri tem lahko potrošnika bremenijo le stroški iz 2 odstavka 141. člena tega zakona.
V primeru odstopa od pogodbe podjetje nemudoma oziroma najpozneje v 14 dneh po prejemu obvestila o odstopu od pogodbe vrne vsa prejeta plačila.
Podjetje vrne prejeta plačila potrošniku z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil potrošnik, razen če je potrošnik izrecno zahteval uporabo drugega plačilnega sredstva in če potrošnik zaradi tega ne nosi nobenih stroškov. Potrošnik ne more zahtevati povračila dodatnih stroškov, ki so nastali, če se je izrecno odločil za drugo vrsto pošiljke, kakor je cenovno najugodnejša standardna pošiljka, ki jo ponuja podjetje.
Pri prodajnih pogodbah lahko podjetje zadrži vračilo prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj, razen če podjetje ponudi možnost, da samo prevzame vrnjeno blago.
Če je potrošnik blago že prejel in odstopi od pogodbe, ga vrne ali izroči podjetju ali osebi, ki jo podjetje pooblasti za prevzem blaga, nemudoma oziroma najpozneje v 14 dneh po obvestilu iz 134. člena tega zakona, razen če podjetje ponudi, da samo prevzame vrnjeno blago. Šteje se, da potrošnik pravočasno vrne blago, če ga pošlje pred iztekom 14 dnevnega roka za vračilo.
Potrošnik v zvezi z odstopom od pogodbe krije samo stroške vračila blaga, razen če te stroške krije podjetje ali če podjetje predhodno ne seznani potrošnika, da ga bremeni ta strošek.
Kadar je pri pogodbi, sklenjeni zunaj poslovnih prostorov, blago dostavljeno na dom ob sklenitvi pogodbe, ga podjetje prevzame na lastne stroške, če zaradi narave blaga ni mogoče vračilo na običajen način po pošti.
Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga. Potrošnik ne odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če ga podjetje ne seznani s pravico do odstopa od pogodbe skladno s 6. točko prvega odstavka 130 člena.
Po določbi 138 člena ZVPot-1 lahko potrošnik obvestilo o odstopu predloži podjetju na obrazcu iz petega odstavka tega člena ali z nedvoumno izjavo, iz katere jasno izhaja, da odstopa od pogodbe. Šteje se, da je potrošnik podal odstopno izjavo pravočasno, če jo pošlje v roku, določenem za odstop od pogodbe. Podjetje lahko na svoji spletni strani ponudi potrošniku tudi možnost, da elektronsko izpolni in predloži obrazec iz petega odstavka tega člena ali poda nedvoumno izjavo, iz katere izhaja potrošnikova volja za odstop od pogodbe. V takem primeru mu podjetje nemudoma potrdi prejem obvestila o odstopu od pogodbe na trajnem nosilcu podatkov. Dokazno breme glede uveljavljanja pravice do odstopa iz tega člena nosi potrošnik.
Po določbi 135. člena ZVPot-1 potrošnik nima pravice do odstopa pri pogodbah:
• o blagu ali storitvah, katerih cena je odvisna od nihanj na trgih, na katera podjetje nima vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe;
• o blagu, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam;
• o blagu, ki je hitro pokvarljivo ali mu hitro preteče rok uporabe;
• o opravljanju storitve, ki potrošnika zavezuje k plačilu, če podjetje pogodbo v celoti izpolni ter se je opravljanje storitve začelo na podlagi potrošnikovega izrecnega predhodnega soglasja in s privolitvijo, da izgubi pravico do odstopa od pogodbe, ko jo podjetje v celoti izpolni;
• o dobavi zapečatenih avdio ali videoposnetkov in računalniških programov, če je potrošnik po dostavi odprl varnostni pečat;
• o dobavi časopisov, periodičnega tiska ali revij razen pri naročniških pogodbah za dobavo takih publikacij;
• o dobavi zapečatenega blaga, ki ni primerno za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je potrošnik po dostavi odprl pečat;
• o dobavi blaga, ki je zaradi svoje narave neločljivo pomešano z drugimi predmeti;
• o dobavi alkoholnih pijač, katerih cena je dogovorjena ob sklenitvi prodajne pogodbe in ki se lahko dostavijo po 30 dneh, njihova dejanska vrednost pa je odvisna od nihanj na trgu, na katera podjetje nima vpliva;
• sklenjenih na javnih dražbah;
• pri katerih je potrošnik izrecno zahteval obisk podjetja na domu zaradi izvedbe nujnega popravila ali vzdrževanja. Če podjetje pri takem obisku opravi še dodatne storitve, ki jih potrošnik ni izrecno zahteval, ali dostavi blago, ki ne predstavlja nadomestnih delov, nujno potrebnih za vzdrževanje ali popravilo, ima potrošnik za navedene dodatne storitve in blago pravico do odstopa od pogodbe;
• o nastanitvi, ki ni namenjena stalnemu bivanju, prevozu blaga, najemu vozil, pripravi in dostavi hrane, ali storitvah za prosti čas, pri katerih se podjetje zaveže, da bo izpolnilo svojo obveznost ob točno določenem datumu ali v točno določenem roku;
• o dobavi digitalne vsebine, ki se ne dobavi na materialnem nosilcu podatkov, če se je izvajanje začelo in, kadar pogodba potrošnika zavezuje k plačilu, če:
- je potrošnik predhodno podal izrecno soglasje za začetek izvajanja v času odstopnega roka,
- je potrošnik privolil, da s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe, in
- je podjetje predložilo potrdilo v skladu s šestim odstavkom 132. člena ali z drugim odstavkom 133. člena tega zakona.

14. Obvezno jamstvo za skladnost blaga

14.1. Prodajalec se zavezuje potrošniku dobaviti blago, ki izpolnjuje subjektivne in objektivne zahteve za skladnost blaga, kot jih določa ZVPot-1.

14.2. V kolikor izdelek ne izpolnjuje zahteve za skladnost, je potrošnik o tem dolžan nemudoma, najkasneje pa v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila neskladnost ugotovljena, pisno obvestiti Družbo na elektronski naslov prodaja@aditum.net, pri čemer mora natančno opisati napako in Družbi omogočiti pregled izdelka.

14.3. Če je obstoj neskladnosti blaga sporen, Družba o tem obvesti potrošnika v 8 dneh od prejema obvestila potrošnika iz prejšnje točke.

14.4. V primeru neskladnosti blaga se uporabljajo določbe 81. člena ZVPot-1, pri čemer je potrošnik, ki je o neskladnosti blaga obvestil Družbo, pod pogoji iz ZVPot-1 ter v sledečem vrstnem redu upravičen, da:
• zahteva od prodajalca brezplačno vzpostavitev skladnosti blaga;
• zahteva znižanje kupnine v sorazmerju z neskladnostjo ali odstopi od prodajne pogodbe in zahteva vračilo plačanega zneska.

14.5. Ne glede na vrstni red iz predhodnega odstavka, lahko potrošnik odstopi od prodajne pogodbe in zahteva vračilo plačanega zneska, če se neskladnost pojavi v manj kot 30 dneh od dobave blaga.

14.6. Prodajalec odgovarja za vsako neskladnost blaga, ki obstaja ob dobavi blaga in ki se pokaže v dveh letih od dobave blaga.

14.7. Potrošnik ne more odstopiti od prodajne pogodbe, če je neskladnost zgolj neznatna.

15. Obravnava pritožb

15.1. Družba spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in zagotavlja učinkovit in zaupen sistem obravnavanja pritožb. Kupec mora pritožbo oddati pisno na elektronski naslov prodaja@aditum.net.

15.2. Družba v roku 5 delovnih dneh potrdi, da je prejela pritožbo in kupca obvesti o predvidenem trajanju obravnave pritožbe. Družba v času trajanja obravnave in trenutnem statusu pritožbe o tem obvešča kupca.

16. Garancija

Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na računu ali na garancijskem listu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil in pogojev, navedenih na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski rok je naveden na garancijskem listu ali na računu. V kolikor ima izdelek garancijo je to navedeno tudi v sami predstavitvi izdelka v spletni trgovini. Če v spletni trgovini informacije o garanciji ni, potem izdelek garancije nima.
Potrošnik lahko garancijo uveljavlja pri upravljalcu ali pa neposredno pri proizvajalcu izdelka ali pri njegovem pooblaščenem servisu. Garancijo lahko potrošnik uveljavlja z garancijskim listom in računom. Proizvajalec oziroma njegov pooblaščeni servis je dolžan garancijsko popravilo opraviti v 45-ih dneh od dne prejema izdelka v popravilo, sicer pa izdelek zamenjati z drugim, enakovrednim izdelkom v brezhibnem stanju.

17. Reševanje sporov in veljavno pravo

17.1. Za razlago splošnih pogojev poslovanja ali pogodb, sklenjenih med kupcem in Družbo, se uporablja pravo Republike Slovenije.

17.2. Pogodbeni stranki se zavežeta reševati vse spore na miren način. V kolikor sporazumna rešitev spora ne bo možna, bo spore reševalo stvarno pristojno sodišče v Ljubljani.

17.3. Družba ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

17.4. Družba kot upravljalec in prodajalec, ki se ukvarja s spletno prodajo objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov- SRPS.
Platforma SRPS je na voljo na elektronski povezavi TUKAJ.

18. Omejitev odgovornosti

18.1. Upravljalec si prizadeva zagotoviti jasne in temeljite informacije za predstavitev osnovnih značilnosti izdelkov, vendar pa Družba dopušča možnosti, da zaradi hitrega spreminjanja lastnosti izdelkov, rokov dobave ali cene ne uspe pravočasno popraviti podatkov v spletni trgovini. V tem primeru bo Družba o tem nemudoma obvestila kupca in mu omogočila odstop od naročila.

18.2. Vse fotografije izdelkov v spletni trgovini Družbe je treba razumeti kot simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelka.

18.3. Družba si pridružuje pravico, da naročilo zavrne in odstopi od pogodbe v primeru, ko ugotovi, da ga ne more izvesti pod pogoji, navedenimi v pogodbi ali če se ugotovi bistvena zmota v skladu z 46. členom Obligacijskega zakonika.

18.4. Družba si pridružuje pravico do začasne onesposobitve dostopa do spletne strani v primerih tehničnih težav ali vzdrževalnih del.

18.5. Družba ni odgovorna za motnje v poteku storitve, ki so posledica ravnanja uporabnika (na primer računalnik, okužen z virusi) ali delovanja poti oziroma infrastrukture ponudnikov, ki jo uporablja spletna trgovina Družbe (na primer izpad delovanja medmrežja).

19. Izjava glede trditev pri opisih izdelkov

19.1. Vse informacije v spletni trgovini Družbe so informativnega značaja in jih ni mogoče razumeti kot nadomestilo posveta z zdravnikom ali farmacevtom.

19.2. Družba ni odgovorna za posledice uporabe izdelkov, ki nastanejo zaradi uporabe, ki ni v skladu z navodili za uporabo teh izdelkov.

20. Spremembe splošnih pogojev

20.1. Upravljalec ima pravico, da po lastni presoji kadarkoli spremeni splošne pogoje poslovanja.

20.2. O spremembi splošnih pogojev poslovanja so registrirani uporabniki obveščeni z elektronskim sporočilom na elektronski naslov. Poleg tega je vsaka sprememba splošnih pogojev objavljena v spletni trgovini.

20.3. Vsakokratna sprememba splošnih pogojev začne veljati in se uporabljati z iztekom 8 dnevnega roka od objave na spletni strani Družbe. Ob tem si Družba pridružuje pravico, da sprememba splošnih pogojev stopijo v veljavo in se začno uporabljati v krajšem roku oziroma takoj, če je to nujno zaradi ureditve in uskladitve s predpisi.

21.Končne določbe

21.1. V primeru, da bi bila katera koli določba splošnih pogojev poslovanja v celoti ali delno neizvršljiva ali neveljavna (nična, nezakonita), se šteje, da to določilo ni sestavni del splošnih pogojev in ne vpliva na veljavnost ali izvršljivost ostalega dela splošnih pogojev. Neveljavno oziroma neizvršljivo določilo se nadomesti z določilom, ki se najbližje ujema z namenom neveljavnega (neizvršljivega) določila.

21.2. Ti dopolnjeni splošni pogoji družbe so veljavni od 01.03.2023 do njihovega preklica oziroma do sprejema dopolnjenih ali novih splošnih prodajnih pogojev poslovanja družbe ADITUM d.o.o., Puštal 132, 4220 Škofja Loka, matična številka: 6517021000.